Nina Noodles – (on-) gezonde routine’s van Liane den Hartog

Gezond eten zit niet van nature in mijn systeem. Best gek, want mijn ouders zijn allebei tandarts en we hadden nooit snoep in huis. Alhoewel we ook niet echt gezond aten; we haalden vaak een kantenklare kip bij de poelier of aten shoarma. In het weekend maakten we wel eens tompoucen, met zo’n zelfmaak pak. En met Sinterklaas versierden we een taaitaaipop met glazuur. Grappig dat juist die snoepachtige dingen me zijn bijgebleven! De taaitaai heb ik dit jaar ook in mijn eigen gezin geïntroduceerd trouwens.

Nina NoodlesNina Noodles - Liane
In mijn studententijd ging ik los. Naast de inhaalslag op snoepgebied (ik zou mijn ouders wel even leren) gingen we na het stappen vaak snacken. Mensen die gezond aten vond ik suf. Waar haalden ze de tijd vandaan om het allemaal klaar te maken, vroeg ik me ook af. Ik gaf de voorkeur aan frikadellen en ik at later – toen ik Amsterdam woonde – vaak van die noodles uit een zakje waar je gekookt water op giet. Daar komt mijn bijnaam Nina Noodles vandaan.

Omslagpunt
Haiko en ik aten nooit echt gezond toen we net samenwoonden. We haalden zeker één keer per week Chinees en daar aten we twee dagen van. We hielden het vol tot Max ruim vier jaar geleden werd geboren. Het wonder werd overschaduwd door een postnatale depressie en een nauwelijks functionerende schildklier. Ik raakte de weg kwijt, terwijl ik de zwangerschapskilo’s juist niet kwijtraakte. Ik ben me uit pure ellende gaan verdiepen in gezond eten. In plaats van mijn lichaam te vullen, onderzocht ik hoe ik mijn lichaam kon voeden. Het leidde tot rigoreuze stappen.

Routines
We hebben geen suiker meer in huis en geen snoep. We koken gezond, met kokosolie bijvoorbeeld en mijn favoriete routine – sinds Max naar school gaat – is het ochtendritueel. Zodra de wekker om 7.00 uur gaat, sta ik op en maak vers sap voor ons alledrie. Voor mij alleen fruit en water, voor Haiko fruit en yoghurt en voor Max iets met banaan en brinta. We spelen een bordspelletje, tekenen of luisteren naar Eftelingradio. Het is zo’n fijn moment; de stilte van de vroege ochtend en wij die echt samen zijn. Om 8.00 uur brengt Haiko Max naar school en dan ga ik sporten en douchen.

Belang van routines
Ik ben een reflectief persoon en Haiko en ik reflecteren elk jaar een aantal keer. We vragen ons af waar we staan en waar we heen willen; met elkaar en met de opvoeding van Max. Ook in mijn dagelijks leven zijn routines belangrijk voor me, ze zorgen ervoor dat ik ook echt gezond blijf eten en ga sporten bijvoorbeeld. Ik heb moeite om mezelf iets te gunnen naast mijn werk en de opvoeding van Max. De afspraken met mezelf zorgen ervoor dat ik tijd voor mezelf neem. Trouwens, nu ik erover nadenk, ik pop ook vaak popcorn met Max en we knutselen elke dinsdagmiddag na school. Ik heb veel meer routines dan ik dacht en ze zijn me allemaal even dierbaar.

Nina Noodles is gebaseerd op een interview van Liane den Hartog en geschreven door schrijfster Eva Lebens. Dit artikel is gepubliceerd op www.rootines.com