The Work van Byron Katie: wat is dat?

“We raken niet verstoord door wat er om ons heen gebeurt maar door onze gedachten er over.”

– Epictetus (50 AD – 138 AD)

Wat is The Work van Byron Katie?

The Work van Byron Katie is een methode waarmee je jouw belemmerende gedachten kunt bevragen door middel van vier vragen en omkeringen.

The Work groeit enorm aan populariteit. Het is een methodiek die door zijn eenvoud voor veel mensen makkelijk toegankelijk is.

Byron Katie, zie foto, is de schepper van The Work. Zij heeft op haar website de uitleg van The Work en bijbehorende werkbladen staan.

Ook hier op de Vier Vragen Academy vind je de gratis training The Work – Een Introductie en de werkbladen om The Work te doen.

Onderzoek je gedachten met The Work

Het werk van Byron Katie is eenvoudig, radicaal en levensveranderend; het kan leiden tot een leven van vrijheid en plezier dat de meesten van ons zich op dit moment niet eens kunnen voorstellen. Laat je niet meeslepen door je negatieve gedachtestroom; onderzoek je gedachten.

We lijden alleen als we een gedachte geloven die indruist tegen wat is. Als onze geest helder is, is ‘wat is’ wat we willen.

The Work laat zien dat wat volgens jou niet had mogen gebeuren, toch moest gebeuren. Het moest gebeuren omdat het gebeurde, en geen denken ter wereld kan het veranderen. Dit betekent niet dat je moet vergeven of goedkeuren. Het betekent gewoon dat je dingen en situaties kunt zien zonder weerstand en zonder de verwarring van je innerlijke strijd.

"The Work onthult dat wat je denkt dat niet had moeten gebeuren, moest gebeuren. Het moest gebeuren omdat het gebeurde, en geen denken in de wereld kan het veranderen. Dit betekent niet dat je het moet vergeven of dat je het moet goedkeuren. Het betekent alleen dat je dingen en situaties kunt zien zonder weerstand en zonder de verwarring van je innerlijke strijd.”

The Work is eenvoudig

The Work is een eenvoudig proces om innerlijke rust te vinden in een wereld in schijnbare chaos. Het is een levende meditatie die ons verlicht en inspireert. Het is een onderzoek dat ieder van ons in staat stelt om de werking van gedachten en besluitvorming te observeren. Het geeft ons de mogelijkheid om meer geïnspireerd en realistischer te zijn in ons leven. Door simpelweg de vier vragen en de omkeringen te gebruiken, kunnen we onze gedachten met begrip tegemoet treden en een einde maken aan onze eigen verwarring.

Vrijheid in alle omstandigheden

The Work geeft ons de vrijheid om gelukkig te zijn zonder onze omstandigheden te veranderen. Bovenal stelt The Work ons in staat te beseffen dat alle antwoorden die we ooit nodig zouden kunnen hebben, al in ons aanwezig zijn. The Work is een geschikt hulpmiddel om toegang te krijgen tot die antwoorden. The Work is het einde van het lijden.

Kan ik The Work zelf leren?

Iedereen kan The Work doen. Er is geen spirituele of intellectuele voorbereiding voor nodig, geen geloof en geen psychologisch inzicht – alleen het verlangen om de waarheid over jezelf weer te weten te komen. Je kunt beginnen met de gratis cursus in The Work. Wil je dieper duiken? Overweeg dan de opleiding The Work van Byron Katie.

Hoe werkt The Work precies?

The Work van Byron Katie bestaat uit twee delen. De eerste is om je oordeel over een stressvolle situatie of relatie in je leven op te schrijven. De tweede is dat je elke schriftelijke bewering onderzoekt met behulp van de vier vragen en vervolgens de bewering omdraait om te ervaren wat voor jou net zo waar of meer waar is.

Wie is Byron Katie?

Byron Kathleen Reid werd ernstig depressief toen ze in de dertig was. Gedurende een periode van tien jaar werd haar depressie dieper en kon Byron Katie (zoals ze bekend staat) bijna twee jaar lang nauwelijks haar bed uitkomen, geobsedeerd door zelfmoord. Toen kreeg ze op een ochtend, uit de diepten van wanhoop, een levensveranderend inzicht.

Byron Katie zag dat ze leed als ze vond dat iets anders moest zijn dan het is. (“Mijn man zou meer van me moeten houden”, “Mijn kinderen zouden me moeten waarderen”) en dat ze vrede voelde als ze deze gedachten niet geloofde. Ze realiseerde zich dat de oorzaak van haar depressie niet de wereld om haar heen was, maar wat ze geloofde over de wereld om haar heen. In een flits van helder inzicht zag Byron Katie dat onze poging om geluk te vinden andersom werkte – in plaats van hopeloos te proberen de wereld te laten passen bij onze gedachten over hoe het “zou moeten” zijn, kunnen we die gedachten onderzoeken. Door de werkelijkheid te accepteren zoals die is, kunnen we een onvoorstelbare vrijheid en vrede ervaren.

Byron Katie ontwikkelde een eenvoudige maar krachtige onderzoeksmethode genaamd The Work die deze transformatie praktisch toepasbaar maakt. Als gevolg hiervan was een bedlegerige, suïcidale vrouw vervuld van liefde voor alles wat het leven brengt.

Doe de gratis cursus in The Work!

Geïnspireerd? Nieuwsgierig? Volg dan de gratis cursus The Work – Een Introductie. Deze cursus bestaat uit acht kleine modules.

Meld je hieronder aan: