Wat is The Work?

“We raken niet verstoord door wat er om ons heen gebeurt maar door onze gedachten er over”
– Epictetus (50 AD – 138 AD)

The Work is een methode waarmee je jouw belemmerende gedachten kunt bevragen door middel van 4 vragen en omkeringen.

The Work groeit enorm aan populariteit. Het is een methodiek die door zijn eenvoud voor veel mensen gemakkelijk toegankelijk is.

Byron Katie, zie foto, is de schepper van The Work. Zij heeft op haar website de uitleg van The Work en bijbehorende werkbladen, gratis beschikbaar gesteld.

The Work is eenvoudig, het is radicaal, het verandert je leven, het kan leiden tot een leven van vrijheid en plezier dat de meesten van ons zich nu nog niet eens kunnen voorstellen. Laat je niet meeslepen door je negatieve gedachtestroom, maar onderzoek ze.

We lijden alleen als we een gedachte geloven die ingaat tegen dat wat is. Als onze geest helder is, is ‘wat er is’, wat we willen. The Work onthult dat wat je denkt dat niet had moeten gebeuren, moest gebeuren. Het moest gebeuren omdat het gebeurde, en geen denken in de wereld kan het veranderen. Dit betekent niet dat je het moet vergeven of dat je het moet goedkeuren. Het betekent alleen dat je dingen en situaties kunt zien zonder weerstand en zonder de verwarring van je innerlijke strijd.

The Work is een eenvoudig proces om innerlijke vrede te vinden in een wereld die in ogenschijnlijke chaos verkeert. Het is een levende meditatie die ons verheldert en inspireert. Het is een onderzoek dat ieder van ons in staat stelt om de werking van het denken en de besluitvorming te observeren. Het geeft ons op die manier de mogelijkheid om meer geïnspireerd en realistisch in ons leven te staan. Door eenvoudig de vier vragen en de omkeringen te gebruiken, kunnen we onze gedachten met begrip tegemoet treden en onze eigen verwarring beëindigen.

The Work geeft ons de vrijheid om gelukkig te zijn zonder onze omstandigheden te veranderen.

Bovenal stelt The Work ons in staat om ons te realiseren dat alle antwoorden die we ooit nodig hebben al in ons beschikbaar zijn. The Work is een geschikt hulpmiddel om toegang tot die antwoorden te krijgen.
The Work is het einde van lijden.

Wie kan The Work doen?
Iedereen kan The Work doen. Het vraagt geen spirituele of intellectuele voorbereiding, geen geloof en geen psychologische scherpzinnigheid – alleen de wens om de waarheid over jezelf opnieuw te weten.

Hoe werkt The Work precies?
Er zijn twee onderdelen van The Work van Byron Katie. Het eerste is het opschrijven van je oordelen over een stressvolle situatie of relatie in je leven. Het tweede is dat je elke geschreven bewering onderzoekt terwijl je daarvoor de vier vragen gebruikt en dan de bewering omkeert, om te ervaren wat net zo waar of meer waar is voor jou.

Wat is the work?

Byron Kathleen Reid werd ernstig depressief toen zij in de dertig was. Gedurende een periode van tien jaar nam haar depressie alsmaar toe en Byron Katie (zoals zij genoemd wordt) was bijna twee jaar nauwelijks in staat haar bed te verlaten, geobsedeerd door zelfmoord. Toen, op een morgen, vanuit de diepste wanhoop, kreeg ze een levensveranderend inzicht.

Byron Katie zag dat ze leed wanneer ze geloofde dat iets anders zou moeten zijn dan het is. (‘Mijn man zou meer van me moeten houden’, ‘Mijn kinderen zouden mij moeten waarderen’) en dat ze vrede voelde als ze deze gedachten niet geloofde. Ze besefte dat de oorzaak van haar depressie niet lag in de wereld om haar heen maar in wat zij geloofde over de wereld om haar heen. In een flits van helder inzicht zag Byron Katie dat onze poging om geluk te vinden andersom werkte – in plaats van hopeloos te proberen de wereld aan te passen aan onze gedachten over hoe het ‘zou moeten’ zijn, kunnen we deze gedachten onderzoeken.

En door de realiteit te aanvaarden zoals deze is, kunnen we een onvoorstelbare vrijheid en vrede ervaren. Byron Katie ontwikkelde een simpele doch krachtige methode van onderzoek, The Work genaamd, die deze transformatie praktisch toepasbaar maakt. Het gevolg was dat een bedlegerige, suïcidale vrouw vervuld werd van liefde voor alles wat het leven brengt.